McDonald’s wymienia w swoich lokalach sztućce na ekologiczne
Sieć restauracji szybkiej obsługi McDonald’s Polska zmienia we wszystkich swoich lokalach sztućce. Białe łyżeczki do lodów, widelce i noże do sałatek są zastępowane czarnymi odpowiednikami, wykonanymi z biodegradowalnego tworzywa.
Zmiana wprowadzana przez McDonald’s Polska polega na zastąpienie sztućców z trudnego do odzyskania polistyrenu na takie, które są wykonane z całkowicie możliwego do recyklingu polipropylenu.
- Chcemy wykorzystać skalę swojej działalności do uzyskania pozytywnego wpływu na środowisko. Wprowadzenie sztućców z polipropylenu jest jednym z elementów szerszej strategii McDonald’s, zakładającej dążenie do zamkniętego obiegu surowców - wyjaśnia Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.
Tylko w 2017 r. polska sieć wydała do zakupionych produktów 27 milionów jednorazowych noży, widelców i łyżeczek.
Zmiana materiału, z których wykonywane są sztućce, jest elementem szerszych planów ogłoszonych przez sieć w styczniu br. Korporacja zapowiedziała wtedy plany ulepszania opakowań swoich produktów, podkreślając, że celem jest znaczne ograniczenie ilości produkowanych odpadów. Do 2025 r. McDonald’s wprowadzi recykling we wszystkich restauracjach marki oraz całkowite przejście na opakowania pochodzące ze źródeł odnawialnych, produkcji certyfikowanej lub recyklingu.
Dołącz do dyskusji: McDonald’s wymienia w swoich lokalach sztućce na ekologiczne