Rośnie eksport polskich serów i twarogów
W latach 2004-2020 sprzedaż zagraniczna serów i twarogów zwiększyła się ponad czterokrotnie - ze 191 mln euro do 823 mln euro. Polska należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu - informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach) oraz piątym w Unii Europejskiej. W latach 2004–2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton. W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (37 proc.).
Wiodącym asortymentem krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające, które też najczęściej przedmiotem eksportu (60–70 proc.). W latach 2014– 2020 z Polski wywożono średnio 45 proc. wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.
Rosnący globalny popyt na wyroby serowarskie skutkuje rozwojem eksportu. W 2020 wartość wywozu polskich serów i twarogów wyniosła 823 mln euro. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2021 r. utrzymywał się wzrost wartości wywozu tego asortymentu. Przychody uzyskane z eksportu serów i twarogów osiągnęły poziom 518 mln euro, o 8 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Sery dojrzewające eksportowane są przede wszystkim do UE-27 (w okresie styczeń–lipiec 2021 r. – 60 proc. wolumenu – 60 tys. ton), głównie do Czech (13 proc.), do Włoch, na Słowację i do Niemiec oraz na Węgry. Poza Unią Europejską polskie sery dojrzewające znajdują nabywców głównie: na Ukrainie (10 proc.), w Arabii Saudyjskiej, Wielkiej Brytanii, oraz Libii, Izraelu i Panamie.
Dołącz do dyskusji: Rośnie eksport polskich serów i twarogów