Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Mazurski z Kętrzyna to przykład doskonale prosperującej, rodzinnej firmy. Agnieszka i Robert Pucer, właściciele gospodarstwa, mają powody do zadowolenia - wytwarzane przez nich miody zdobywają uznanie konsumentów i ekspertów, a sama działalność firmy jest dowodem na to, że sukces można osiągnąć nawet przy pomocy niepozornych pszczół.
Początki działalności Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Mazurski sięgają 1957 roku. Przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje i doświadczenie sprawiły, iż dzisiaj jest to jedno z największych gospodarstw pasiecznych na terenie byłej Barcji i w województwie warmińsko-mazurskim.
Działalność Bartnika Mazurskiego dowodzi, że powodzenie w biznesie nie opiera się jedynie na nowoczesnych technologiach i innowacyjnych pomysłach. Tajemnica sukcesu Bartnika Mazurskiego tkwi w tradycyjnym podejściu do produkcji oraz zaangażowaniu właścicieli. Praca z pszczołami wymaga cierpliwości i czasu; procesu powstawania naturalnego miodu nie da się w żaden sposób przyspieszyć. Na końcowy produkt warto jednak czekać, zwłaszcza, że w przypadku Bartnika Mazurskiego mamy do czynienia z miodem naprawdę najwyższej jakości, który w mijającym roku zdobył wiele prestiżowych laurów.
Tradycyjne miody promują Warmię i Mazury
Wyróżnienia i nagrody zdobyte przez Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Mazurski w tym roku i w poprzednich latach nie tylko potwierdzają najwyższą jakość miodu oferowanego przez tę firmę, ale także przyczyniają się do promocji regionu. Warto przypomnieć, że Bartnik Mazurski jest od 2010 roku członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (region Warmia Mazury Powiśle). W ten sposób kętrzyńskie gospodarstwo wspiera zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych.
W sierpniu tego roku Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała Miodowi Lipowemu znak „Jakość Tradycja”. - To jedyny miód z Warmii i Mazur, który zdobył to prestiżowe wyróżnienie - podkreśla Agnieszka Pucer. „Jakość Tradycja” to krajowy system jakości żywności zatwierdzony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego zadaniem jest wyróżnianie produktów najwyższej jakości, które posiadają tradycyjny charakter i cechy odróżniające je od innych wyrobów tej samej kategorii. Wyróżnienie jest udokumentowane certyfikatem.
Kolejnym znaczącym osiągnięciem Bartnika Mazurskiego jest uzyskanie wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych. - Lista jest prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W listopadzie dodano do niej dwa nasze miody: Lipowy z Barcji oraz Wielokwiatowy z Barcji – wyjaśnia A. Pucer. - Na liście tej mogą znaleźć się tylko produkty, które są wytwarzane tradycyjnymi, stosowanymi od co najmniej 25 lat, metodami. Wyroby te są elementem dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzą – dodaje z dumą właścicielka kętrzyńskiego gospodarstwa.
Miody Bartnika Mazurskiego doceniają konsumenci i specjaliści
Ogromnym sukcesem zakończył się udział kętrzyńskiego gospodarstwa w tegorocznym Regionalnym Święcie Miodu, które odbyło się w Ełku. Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz pierwsze miejsca zdobyły miody Lipowy oraz Rzepakowy. Dodatkowo przeprowadzony został niezależny konkurs Agencji Rynku Rolnego. Jury, któremu przewodniczył prof. Jerzy Wilde z Katedry Pszczelnictwa Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie oceniło 27 zgłoszonych miodów. Miody Lipowy i Rzepakowy Bartnika Mazurskiego i tym razem okazały się bezkonkurencyjne.
Do grona wyróżnień, jakie w tym roku zdobył miód Lipowy należy także dodać certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Otrzymywany w kętrzyńskim gospodarstwie miód zdobył uznanie Loży Ekspertów, w której zasiadają osoby zawodowo zajmujące się żywnością i technologią żywienia. Przewodniczącym pięcioosobowego grona jest Mirek Drewniak, doświadczony szef kuchni i gastronomii. Poza certyfikatem „Doceń polskie” miód Lipowy otrzymał tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że otrzymał od ekspertów maksymalną liczbę punktów.
Uznanie konsumentów i specjalistów zdobywa nie tylko miód Lipowy, czego dowodem jest tegoroczna, VIII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”, w którym wyróżniono miód Wrzosowy. Przedsięwzięcie jest organizowane przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Jego ideą jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, a także promocja produktów i potraw specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego tego regionu.
Miód Wrzosowy Bartnika Mazurskiego zdobył I miejsce w subregionalnym finale VII edycji „Smaków Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy” oraz II miejsce w finale regionalnym.
Honorowy patronat nad konkursem sprawował wicemarszałek województwa Jarosław Słoma, a zgłoszone produkty oceniało jury pod przewodnictwem dra Grzegorza Russaka, autora programu telewizyjnego „Smaki Polskie”.
Sukcesy odniesione w 2012 roku to dla właścicieli gospodarstwa pasiecznego powód do dumy, ale także motywacja do dalszej pracy. Agnieszka i Robert Pucer zamierzają nadal rozwijać swoją firmę, ale nie zdradzają konkretnych planów. Biorąc pod uwagę dotychczasową działalność Bartnika Mazurskiego, możemy być pewni, że jeszcze nieraz usłyszymy o kolejnych sukcesach tego kętrzyńskiego gospodarstwa.
Pozostałe nagrody i wyróżnienia zdobyte przez miód Lipowy Bartnika Mazurskiego:
- Targi Produktów Regionalnych 2012, złoty medal w konkursie „Regionalia”, kategorii „Skarby natury”
- Produkt roku wyróżnienie I stopnia Gazety Olsztyńskiej
- Wyróżnienie I stopnia w tegorocznej, VIII edycji konkursu „Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur”, którego celem jest wyłonienie optymalnie najlepszych produktów w regionie, a także ich promocja na rynku lokalnym, krajowym i Unii Europejskiej.
.
* * *
Bartnik Mazurski
www.BartnikMazurski.pl