Choć większość gimnazjalistów akceptuje swój wygląd i wagę, to niemały odsetek uskarża się na zbyt dużą ilość kilogramów. Ten problem staje się niezwykle aktualny zwłaszcza w okresie lata. Nic dziwnego, wszak jest to okres wakacyjnych wyjazdów naszych dzieci z ich rówieśnikami, na których opinii szczególnie im zależy. Co zrobić, by zapewnić naszym dzieciom poczucie komfortu i samoakceptacji? Podpowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Jedz smacznie i zdrowo”.
Od marca do czerwca 2011 roku organizatorzy programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo” przeprowadzili badania na grupie niemal 1000 uczniów klas I-III gimnazjum. Pytali młodzież o nawyki żywieniowe i preferencje kulinarne. Okazało się, między innymi, że co 6 gimnazjalista w Polsce uważa, że jest za gruby, a co 4 uczennica gimnazjum stosowała dietę odchudzającą.
Czy młodzież gimnazjalna wie, czym jest dieta? I najważniejsze, czy ludzie w tak młodym wieku powinni stosować diety odchudzające?
Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Jedz smacznie i zdrowo”: Okres dojrzewania nie jest najlepszym momentem na podejmowanie drastycznych prób zrzucenia masy ciała. Z drugiej strony jednak mamy rosnący problem nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku szkolnym. Na taki stan ma wpływ wiele czynników: nieodpowiedni sposób odżywiania, mała aktywność fizyczna, siedzący tryb życia, brak wiedzy na temat wpływu diety na stan zdrowia i samopoczucia. Wielu rodziców jednak nie widzi problemu lub go bagatelizuje, kiedy dziecko jest grubsze od swoich rówieśników. Często usprawiedliwiają ten fakt, myśląc, że z tego wyrośnie. To nieprawda, ponieważ otyłe dzieci mają naprawdę niewielkie szanse na bycie szczupłymi w wieku dorosłym.
Jeśli chodzi o diety odchudzające, na które często decydują się nastolatki bez podstawowej wiedzy na temat zdrowego żywienia, należy pamiętać, że konsekwencje zdrowotne radykalnego odchudzania mogą przekładać się na ich problemy w szkole. Senność, kłopoty z koncentracją, ospałość, a nawet omdlenia to tylko niektóre następstwa nieumiejętnego podejścia do tego tematu. Dlatego niezwykle istotna jest właściwa edukacja i takie programy jak „Jedz smacznie i zdrowo”, który ma na celu promowanie zasad zdrowego odżywiania, które sprzyjają zachowaniu zdrowia, dobrej kondycji, a do tego ładnej i zgrabnej sylwetki.
Co może być złotym środkiem? Rozmowy z rodzicami? Lekcje w szkole? Co 4 gimnazjalista deklaruje, że w szkole nie dowiaduje się niczego o zdrowym odżywianiu, wynika z badań przeprowadzonych przez organizatorów programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”.
Agnieszka Piskała: Dzieci i młodzież wiedzę na temat zdrowego odżywiania powinny czerpać przede wszystkim z domu i szkoły właśnie. Dlatego bardzo potrzebne są wszelkie programy edukacyjne, wspierające szkoły w procesie nauczania o zdrowym żywieniu. Takim programem jest właśnie „.Jedz smacznie i zdrowo”. W II edycji tej akcji udało się wyedukować aż 85 000 polskich gimnazjalistów!
A jakie są konsekwencje nieprawidłowej diety? Dlaczego warto edukować młodych ludzi na temat zdrowego żywienia?
Agnieszka Piskała: To, jak się odżywiamy w wieku dojrzewania ma wpływ na naszą przyszłość. W okresie intensywnego wzrostu ważne jest, aby wszystkie mechanizmy pracowały na najwyższych obrotach. Niestety młodzież nie odżywia się w sposób prawidłowy. Wielu młodych ludzi cierpi na niedożywienie i to zarówno jakościowe, jak i ilościowe. Niedożywienie jakościowe związane jest z dietą, która jest zbyt monotonna, mało urozmaicona a jednocześnie bogata w kalorie, tłuszcze zwierzęce i cukry proste. Dotyczy to przede wszystkim dzieci, które często spożywają żywność wysoko przetworzoną np. dania Fast Food. Dzieci te na ogół cierpią na nadwagę lub otyłość. W ich diecie jest bowiem za dużo energii pochodzącej z tłustych dań oraz cukrów prostych pochodzących ze spożywanych w nadmiernej ilości słodyczy i wypijanych słodkich napojów gazowanych. Paradoksalnie, jednocześnie dzieci te cierpią na niedożywienie. W ich diecie brakuje wielu ważnych składników odżywczych takich jak: witamina C, żelazo, błonnik. Niestety, deficyt tych ważnych elementów może być przyczyną anemii, cukrzycy ale również nowotworów przewodu pokarmowego, które ujawnią się w wieku dorosłym.
Jakie nawyki żywieniowe powinniśmy przekazywać, aby nasze dzieci były zdrowe, a do tego akceptowały siebie i nie miały kompleksów?
Agnieszka Piskała: Najważniejszym z nich jest regularna i urozmaicona dieta. Powinniśmy z dzieckiem siadać do stołu i jeść z nim razem posiłki. Wspólne śniadanie, obiad i kolacja to inwestycja nie tylko w zdrowie, ale również we wspólne relacje. Nie stawiajmy również dziecku ograniczeń w postaci produktów, których spożywać mu nie wolno. Tak naprawdę jeść można wszystko, tylko w odpowiednich ilościach i w odpowiednim czasie.
Więcej o programie edukacyjnym „Jedz smacznie i zdrowo” na stronie internetowej: www.jedzsmacznieizdrowo.pl
***********************************
Program „Jedz smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2010/2011. W obu odsłonach programu wzięło udział niemal 2200 gimnazjów z całej Polski. Ponad 2800 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania ponad 115 tysięcy uczniów z ponad 4300 klas. Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Minister Edukacji Narodowej
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Patron społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności