Przez żołądek do serca…
Organizując imprezę Andrzejkową nie można zapomnieć o smacznych dodatkach, które urozmaicą magiczny wieczór. Wszak już nasze prababki wiedziały, że przez żołądek do serca… Pierwsze kulinarno-andrzejkowe skojarzenie to oczywiście przekąski. W tej roli doskonale sprawdzi się królowa przekąsek – hiszpańska oliwka, która łączy w sobie w sobie cztery smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny. Jej magiczne właściwości sprawiają, że łącząc ją z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmienia się w wykwintne danie. Warto dodać Andrzejkowej zabawie gorącego, południowego charakteru i zaserwować kolorowe, zaskakujące przystawki z dodatkiem hiszpańskich oliwek.
Magiczna moc Hiszpańskiej Oliwki!
Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się na domowych przyjęciach. Zielone lub czarne, a może nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. W krajach basenu Morza Śródziemnego królują w każdym domu i na każdym stole. Ich różnorodność i uniwersalność sprawiają, że każda impreza jest udana! Są niskokaloryczne – mają tylko 150 kcal na 100g oraz zawierają całe bogactwo wartości odżywczych. Są też bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminy C i E oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Jednocześnie są lekkostrawne. Niezwykłe połączenia smakowe, fascynujące aromaty i magiczne właściwości hiszpańskiej oliwki pobudzają zmysły i emocje, skłaniając do szalonej zabawy!
Poczuj magię smaku hiszpańskiej oliwki!
Hiszpańskie zielone oliwki z miodem, słodkim sokiem pomarańczowym i selerem
Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, oliwa z oliwek, miód, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, drobno posiekany seler, starta skórka limonki, odrobina soli morskiej.
Sposób przyrządzenia: W miseczce połącz oliwę z oliwek, miód, świeży sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie połącz. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się wymieszały.
Magiczne czekoladowe krążki z hiszpańskimi oliwkami
Składniki: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 15 zielonych hiszpańskich oliwek, 1 łyżeczka różowego pieprzu.
Sposób przyrządzenia: hiszpańskie zielone oliwki pokrój w talarki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki rozłóż na papierze śniadaniowym małe krople czekolady. Na środku każdej porcji połóż kilka talarków oliwek i dodaj szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.
Sałatka z ciecierzycy, papryki i tuńczyka
w towarzystwie czarnych hiszpańskich oliwek
Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
2 upieczone papryki, 16 hiszpańskich zielonych lub czarnych oliwek, 2 puszki tuńczyka w oliwie, dymka, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Pieczoną paprykę pokrój w paski, dymkę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Włóż do salaterki posiekaną dymkę, paprykę, ciecierzycę, podzielone porcje tuńczyka oraz oliwki. Tak przygotowaną sałatkę polej dressingiem przyrządzonym z odrobiny oliwy, octu winnego, soli i pieprzu. Przed podaniem posyp majerankiem, oregano lub świeżą bazylią.
Imprezowe koreczki z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki: hiszpańskie oliwki zielone, czarne i Gordal, marynowane papryczki chilli, marynowane anchois, pomarańcza, tuńczyk, marynowana cebulka, oliwa z oliwek, czerwona cebula, czerwona papryka, chilli, patyczki.
Sposób przyrządzenia:
Wariant 1: na patyczki nadziej hiszpańskie zielone oliwki, marynowane papryczki, marynowane anchois, marynowane cebulki.
Wariant 2: na patyczki nadziej hiszpańskie czarne oliwki, plasterki pomarańczy, całość posmaruj oliwą z oliwek.
Wariant 3: na patyczki nadziej plasterki pieczonej i grillowanej papryki, kawałki białego tuńczyka, oliwki Gordal, czerwoną papryczkę i plasterek papryczki chilli.
Udanych Andrzejek i smacznego!
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek dostępne na www.hiszpanskieoliwki.pl
oraz na: www.facebook.com/hiszpanskieoliwki