Składniki na ok. 24 sztuki:
520 g mąki pszennej
4 jajka
220 ml mleka
150 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego
3 - 4 łyżeczki przyprawy do piernika
180 g cukru
2 łyżka proszku do pieczenia
16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz
kandyzowana skorka pomarańczowa
Roztapiamy masło. W dużym naczyniu mieszamy mokre składniki - jajka, mleko, przygotowane ciekłe masło, przyprawę piernikową i aromat. Następnie dodajemy przesiane składniki suche i ponownie mieszamy aż do połączenia się składników.
Przygotowujemy formę do muffin, wykładamy papilotkami. Umieszczamy ciasto w papilotkach do ok. połowy wysokości. W centralnym punkcie każdej muffinki robimy spory kleks z konfitury i delikatnie przykrywamy cienką warstwą otaczającego ciasta. Posypujemy skórką pomarańczową.
Muffiny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca muffiny przestudzić.
Muffinki można serwować bez dodatków, ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem według uznania.
Smacznego!
www.scandic-food.pl