Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2022-05-06

A A A POLEĆ DRUKUJ

Piknik – pomysły na przekąski

 

Wiosenna, słoneczna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Wyprawy rowerowe czy piesze wędrówki to aktywności szczególnie często wybierane o tej porze roku. A co jest idealnym uzupełnieniem majowej wycieczki? Piknik na łonie natury pełen smakołyków!

Na wycieczkę zabieramy najczęściej kanapki lub owoce. To oczywiście smaczne rozwiązanie, jednak warto dać się ponieść kulinarnej fantazji i przygotować coś zupełnie nowego do zjedzenia na łonie natury. Takie przekąski można dodatkowo wzbogacić o dobrej jakości sos, na przykład jeden z Ketchupów Kieleckich, które zostały niedawno jeszcze lepiej przystosowane do warunków plenerowych. Firma WSP „Społem” na podstawie sygnałów od konsumentów wyposażyła swoje sosy w zupełnie nowe nakrętki, które gwarantują znacznie łatwiejsze i wygodniejsze dozowanie produktu – dzięki temu możemy precyzyjnie nałożyć dokładnie tyle sosu, ile potrzeba. W jakich daniach dobrze sprawdzi się taki ketchup? Zapraszamy na wspólny piknik!

Kurczak z warzywami

Łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym idealne do zabrania do plecaka – tortille z kurczakiem to doskonały wiosenny lunch. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc tylko od nas zależy, czy przygotujemy je w domu i zjemy przed rowerową wyprawą, czy zabierzemy ze sobą na piknik w lesie czy nad rzeką.

Potrzebne składniki (na 2 tortille):

·        pierś z kurczaka

·        2 ząbki czosnku

·        łyżeczka suszonego oregano

·        3 łyżki sosu sojowego

·        3 łyżki oliwy z oliwek

·        szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej

·        pomidor

·        pół czerwonej cebuli

·        zielony ogórek

·        czarne oliwki

·        3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego

·        3 łyżki Majonezu Kieleckiego

·        2 tortille pszenne

Na samym początku przygotowujemy marynatę do kurczaka. Przeciskamy dwa ząbki czosnku przez praskę, dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek i oregano, wszystko dokładnie mieszamy i tak przyrządzoną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczoną pierś z kurczaka. Jej wierzch możemy najpierw delikatnie naciąć tworząc wzór w kratkę, dzięki czemu smaki jeszcze lepiej przenikną w głąb mięsa. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, pomidora i ogórka w grube plastry, a oliwki w małe krążki. W miseczce przygotowujemy sos z Majonezu Kieleckiego oraz Ketchupu Kieleckiego łagodnego. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok. 20 minut w 220 stopniach (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kawałka). Kiedy kurczak będzie gotowy, kroimy go w plastry, tortille smarujemy sosem, dodajemy kapustę pekińską, mięso oraz pozostałe warzywa i ewentualnie jeszcze trochę sosu, zawijamy i kroimy na pół. Gotowe!

Wegetariański pikantny stir-fry

Stir-fry, czyli smażone danie w azjatyckim stylu to pomysł na szybki obiad lub kolację. Bardzo dobrze będzie smakować ono także na zimno, w warunkach plenerowych, na przykład podczas pikniku w parku czy nad jeziorem.

Potrzebne składniki (2 porcje):

·        ok. 150-200 g makaronu chow mein

·        1 czerwona papryka

·        1 cebula

·        1 kostka tofu wędzonego

·        3 łyżki słodkiego sosu chili

·        2 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego

·        3 łyżki sosu sojowego

·        2 ząbki czosnku

·        kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)

·        łyżeczka soli do gotowania makaronu 

·        olej do smażenia (może być np. słonecznikowy lub sezamowy)

·        szczypiorek lub świeża kolendra

·        opcjonalnie: papryczka chili do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w pióra, a paprykę w paski i podsmażamy na oleju. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany imbir. W miseczce przygotowujemy sos – łączymy ze sobą słodki sos chili, Ketchup Kielecki pikantny, sos sojowy oraz ok. 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu. Do warzyw dodajemy makaron, dolewamy sos i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy szczypiorkiem lub liśćmi kolendry. Teraz pozostaje nam tylko spakować danie do pudełka, schować do torby lub plecaka i zabrać ze sobą na piknik.

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego: ok. 4,7 zł brutto / 500g





Słowa kluczowe:WSP "Społem"

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS