Czy dietę niemowlęcia można rozszerzać gotowymi daniami ze słoiczka? Czy są one w stanie zastąpić mamine obiadki i czy na pewno są bezpieczne? W ustalaniu diety malucha te kwestie wzbudzają zawsze najwięcej wątpliwości wśród mam. Eksperci z Feedo.pl przedstawiają prawdy i mity na ten temat.
Dania gotowe to bez wątpienia wygoda, oszczędność czasu i szeroki wybór smaków. Większość rodziców zadaje sobie pytanie, czy oprócz tych zalet, posiadają również cenne wartości odżywcze, które w ich mniemaniu posiadają posiłki przyrządzane w domu. Coraz więcej ekspertów potwierdza, że dania w słoiczkach mogą się nawet okazać zdrowsze.
Domowe, nie zawsze bezpieczne
Jakie warunki muszą być spełnione, aby obiadek domowy mógł być uznany za w pełni wartościowy? Poniżej przedstawiamy trzy z nich:
· Przygotowany z wysokiej jakości produktów, kupionych ze sprawdzonego źródła, najlepiej w sklepach z ekologiczną żywnością.
· Warzywa i owoce – co do których mamy pewność, że nie zostały poddawane opryskom, a także świeże mięso, najlepiej z hodowli ekologicznych.
· Gotowy posiłek powinien być zmiksowany lub przetarty przez sitko.
Niestety większość rodziców robi zakupy w supermarketach albo na osiedlowych bazarkach, gdzie produkty nie podlegają ścisłym kontrolom. Obiadek czy inny posiłek dla dziecka, przyrządzony ze słabej jakości składników, może negatywnie wpłynąć na jego zdrowie i rozwój. Nie wszyscy mają łatwy dostęp do sklepów ekologicznych, do tego dochodzą dosyć wysokie ceny. Ponadto przygotowanie domowego obiadu jest czasochłonne, dlatego większość mam ogranicza się do najprostszych przepisów. Dzięki gotowym daniom dziecko ma możliwość poznania nowych smaków, co rozwija jego nawyki żywieniowe w okresie wprowadzania nowych produktów do diety.
Danie z certyfikatem
Wśród mam panuje przekonanie, że gotowe dania dla niemowląt zawierają sztuczne składniki i konserwanty, które podtrzymują ich przydatność do spożycia. Jednak tego typu produkty dla niemowląt zaliczają się do dietetycznych środków spożywczych, w związku z czym spełniają rygorystyczne wymagania i poddawane są ścisłej kontroli, min. Instytutu Żywności i Żywienia. Mamy kupujące dania ze słoiczka dla swojego malucha mogą mieć czyste sumienie. Takie obiadki w swoim składzie nie zawierają azotanów, metali ciężkich i hormonów, które często stosowane są w jarzynach, czy mięsie, które kupujemy w zwykłych sklepach. – mówi Martin Molcan, Dyrektor Zarządzający Feedo.pl, sklepu internetowego z artykułami dla niemowląt. Dla ochrony przed szybkim przeterminowaniem, do przecierów i zupek stosuje się witaminę C, która zakwasza danie i chroni je przed psuciem. Są one również sterylizowane i pasteryzowane, co chroni je przed rozwojem bakterii. – dodaje Molcan.
Jak wybrać odpowiedni słoiczek?
Na rynku istnieje szeroki wybór posiłków w słoiczkach dla niemowląt i wciąż pojawiają się nowe połączenia smakowe. Jedno „danie” potrafi składać się z kilku składników, więc o urozmaiconą dietę dziecka rodzice nie muszą się martwić. Aby mieć pewność co do jakości produktów, należy natomiast uważnie czytać etykiety. Przy wyborze dań ze słoiczka kierujmy się rozsądkiem, a nie wyglądem opakowania. Na etykiecie powinny znajdować się wszystkie przydatne informacje, takie jak deklaracje producenta, że danie było poddawane ścisłym kontrolom, data przydatności, a także wiek dziecka, dla którego przeznaczone jest danie. – komentuje Martin Molcan z Feedo.pl.
W sklepie Feedo.pl rodzice znajdą gotowe dania różnych producentów, o różnych smakach, które mogą zamówić z dostawą bezpośrednio do domu. Takie internetowe zakupy pozwalają nie tylko spokojnie wybrać odpowiednie posiłki dla malucha, ale też zaoszczędzić cenny czas.