Co na śniadanie jedzą mieszkańcy Afryki? Jakie jest najpopularniejsze danie w Australii? Już w najbliższą sobotę najmłodsi goście Centrum Handlowego Auchan Łomianki usiądą do międzynarodowego stołu, by poznać typowe posiłki z różnych zakątków świata. Podczas spotkania z cyklu „Witaj przygodo”, mali podróżnicy przyjrzą się egzotycznym przyprawom oraz owocom, niespotykanym w naszych szerokościach geograficznych.
Podczas ostatniego już spotkania z cyklu „Witaj przygodo” najmłodsi goście CH Auchan Łomianki poznają różnorodne kuchnie z całego świata oraz wykorzystywane w nich składniki. W trakcie pokazów slajdów maluchy dowiedzą się między innymi, jakie jest tradycyjne danie afrykańskie, a także z jakich składników przygotowane są takie potrawy jak kabaczki po syryjsku, kurczak z papryką w sosie sojowym czy penne w sosie śmietanowo-brukułowym z niebieskim pleśniakiem i parmezanem. Na wszystkie kulinarne pytania małych podróżników odpowie prowadząca spotkanie animatorka.
Maluchy będą mogły również przyjrzeć się, dotknąć oraz powąchać egzotyczne owoce takie jak granat, rambutan, pitaja, karambola, mangostan oraz liczi, a także przyprawy jak choćby wanilia, czarnuszka lub anyż gwiaździsty. Najuważniejsi uczestnicy warsztatów z pewnością nie będą mieli problemu podczas konkursu na rozpoznawanie tych składników z zamkniętymi oczami.
W trakcie spotkania odbędzie się również drużynowy konkurs w układaniu memo o owocach z różnych kontynentów, a także nauka przygotowywania kwiatów techniką origami.
Kuchnie z całego świata mali podróżnicy poznają w sobotę, 26 października w CH Auchan Łomianki przy ulicy Brukowej 25 w Łomiankach. Pokazy slajdów, zabawy oraz konkursy odbędą się w godzinach 12:00 – 18:00.