Jak umilić sobie zimne, jesienne wieczory? Najlepiej udziałem w listopadowym festiwalu grzańców w Manufakturze! Aromatyczne herbaty, słodkie owocowe syropy, zioła i przyprawy – sprawdźcie oryginalne propozycje z 17 lokali na rynku.
Rozgrzany Listopad
6-30.11, wybrane lokale na rynku Manufaktury
2. edycja jesiennego festiwalu Manufaktury powiększyła się o kilku uczestników. W tym roku aż 17 lokali na rynku Manufaktury przygotowało nie tylko znane i lubiane grzańce, ale też nowe, autorskie wariacje na temat tego zimowego napoju.
Al Dente proponuje rozgrzewającą herbatę brzoskwiniową na bazie naparu earl grey z puree brzoskwiniowym, syropem z gruszki, pomarańczą i czarną porzeczką. Z kolei w Bawełnie spróbujecie rozgrzewającej herbaty z owocami, cytrusami, miodem, sokiem z grejpfruta, a także cynamonem, goździkami i rozmarynem. Herbata dostępna jest także z dodatkiem rumu Havan Especial. Dla fanów winnych smaków Bawełna przygotowała także opcje z czerwonym winem Faustino Tinto Tempranillo z cytrusami, miodem i korzennymi przyprawami.
Kilka ciekawych propozycji czeka też w Bobbym Burgerze. Klasyczna herbata zimowa z miodem, pomarańczą, cynamonem i goździkami. Kawosze mogą spróbować kawy zimowej z dodatkiem smakowego likieru i bitej śmietany czy czegoś mocniejszego – grzanego wina, grogu czyli grzańca na bazie rumu z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i goździkami, a także grzanego Aperola. W Galicji iście zimowe klimaty, a to za sprawą grzańca na bezalkoholowym czerwonym winie z syropem z ciasteczek korzennych, z dodatkiem pomarańczy i truskawki. W Ganeshu czeka Rubani Drink, czyli napar z aromatycznym imbirem, orzeźwiającą trawą cytrynową, a także miodem i cytrusami. Kaukaz oferuje różnorodne zimowe umilacze: herbata sezonowa ze specjalnie dobranych mieszanek ziół i suszonych owoców, a także grzaniec na bazie wina z granatu, z goździkami, cynamonem i pomarańczą.
Ekipa La Vende przygotowała szeroki wachlacz rozgrzewających napojów. Począwszy od smakowych herbat z aromatycznymi, owocowymi syropami, przez bezalkoholowe grzańce na bazie soków owocowych z dodatkiem korzennych przypraw, a także grzańce winne z owocami i mieszankami przypraw. Z kolei w Pizza Hut spróbujecie otulających herbat, grzanego wina (białego i czerwonego), a także autorskiej zimowej lemoniady. Podwójnie rozgrzewająco będzie w Rajskim Manu, które przygotowało wariacje na temat zimowej herbaty, w wersji z prądem i bez. Obie mają dodatek świeżego rozmarynu, pomarańczy, goździków, musu truskawkowego oraz miodu z lokalnej pasieki
Cztery różne propozycje czekają w Szpulce: herbata z owocami lub z dodatkiem rumu, a także grzane czerwone wino dodatkami, w wersji mocnej z rumem Havana Especial. W restauracji Hot Spoon spróbujecie czegoś bardziej egzotycznego, czyli herbaty mango spicy, na bazie czarnej herbaty z syropem mango, imbirem i pomarańczą. W Tawernie dwie propozycje: grzaniec na bazie białego wina z gruszką i syropem z kwiatu bzu, a także spiced apple tea z rozgrzewającym syropem i sokiem jabłkowym.
Whiskey in the Jar zaprasza na jesienną wariację, czyli Hot Irish Cherry z wiśniami, pomarańczami, sokiem jabłkowym i czekoladą. Własne propozycje przygotowała też restauracja Zielona – tam spróbujecie grzańca bezalkoholowego „szarlotka” na bazie soku jabłkowego, plastrów jabłka, przypraw korzennych i cynamonu, a także wersji na białym winie.
Własne propozycje przygotowali też Yarsa, Seafood oraz Pijana Wiśnia.
Festiwal (roz)Grzańców potrwa do końca listopada.