Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2019-03-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wiosna na talerzu

Wraz z nadejściem wiosny, warto zmienić swój jadłospis i wprowadzić lżejsze potrawy do codziennego menu. Sięgnijmy więc po nowalijki, zielone i chrupiące warzywa, które już za moment będą ochoczo rozpychać się na okolicznych bazarach. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Lekko i kolorowo

Wczesna wiosna to czas, kiedy czujemy się senni, zmęczeni i apatyczni. W tym okresie, jak nigdy przedtem nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii, a my pragniemy na naszym stole świeżości i koloru. Chrupiąca sałata, pierwsze szparagi, zielone ogórki, pachnący koper – to nimi już wkrótce będziemy się delektować. Bo jeśli wiosna, to przecież musi być lekko, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W taką konwencję doskonale wpisują się np. wiosenne tosty lub sałatka a’la Nicejska. To świetna propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekką kolację. Poniżej przedstawiamy przepisy, jak je przygotować.

Sałatka a’la Nicejska

Składniki:

·       1 opakowanie kiełbasy krakowskiej light firmy Konspol

·       2 świeże ogórki

·       kilka rzodkiewek

·       4 jajka

·       40 g żółtego sera w kawałku

·       pęk świeżego kopru

·       sól i grubo zmielony pieprz

·       60 ml oliwy z oliwek

·       2 łyżki soku z cytryny

·       1 łyżka octu winnego

·       1 łyżeczka musztardy

·       1 ząbek czosnku

W pierwszej kolejności szykujemy dressing. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Następnie kiełbasę krakowską light firmy Konspol, ogórek, ser żółty oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, a później kroimy w kostkę. Połówkę jednego jajka zostawiamy w całości i układamy na koniec na sałatce. Koper drobno siekamy i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy przygotowanym wcześniej dressingiem.

Wiosenne tosty

Składniki

·       4 kromki pieczywa tostowego

·       kilka plasterków polędwicy królewskiej light w plastrach firmy Konspol

·       kilka liści świeżej sałaty

·       1 pomidor

·       1 cebula

·       kilka plasterków sera cheddar

Przygotowanie

W pierwszej kolejności chleb kroimy w trójkąty i wkładamy do tostera aż się zarumienią. Po wyjęciu na jednej kromce układamy sałatę, plaster pomidora, ser cheddar oraz polędwicę królewską light w plastrach firmy Konspol. Cebulę kroimy w piórka i układamy na szynce. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Kanapkę przykrywamy drugą kromką. Opcjonalnie możemy podawać z sosem czosnkowym. 





Słowa kluczowe:Konspol

Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS