Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2015-07-30

A A A POLEĆ DRUKUJ

Zdrowie wyssane z mlekiem matki – dlaczego warto karmić piersią?

Stwarza więź, zapewnia ochronę immunologiczną i jest bezpieczne – to tylko niektóre plusy karmienia mlekiem matki. Okazją do przypomnienia o nich jest zaczynający się 1 sierpnia Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią. Dlaczego karmienie mlekiem matki jest tak kultywowane przez największe organizacje zdrowia? Jakie akcesoria pomagają mamie w karmieniu piersią? Radzą eksperci z Feedo.pl.

Tydzień Karmienia Piersią ustanowił UNICEF w 1990r. i przypada on na 1-7 sierpnia. Od tego czasu obchodzony jest rok rocznie w 120 krajach. Upamiętnia on 1 sierpnia 1990r. jako datę podpisania Deklaracji Innocenti – w sprawie "Ochrony, Propagowania i Wspierania Karmienia Piersią”. Głównym założeniem tej inicjatywy jest promowanie karmienia wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze pół roku życia dziecka, jako najlepszy sposób na dostarczenie niemowlęciu niezbędnych składników odżywczych.

Gwarancja zdrowia malucha

Światowe organizacje przekonują, że karmienie piersią wpływa realnie na poprawę zdrowia
i odporności dzieci na całym świecie. Co jeszcze gwarantuje karmienie mlekiem matki?

1.    Ochrona przed wirusami. Mleko początkowe, tzw. siara, czyli pierwsze mleko, jakie produkują piersi po porodzie, jest bogate w białka i witaminy, a także zawiera przeciwciała, które pomagają w adaptacji malucha po drugiej stronie brzuszka. Pomaga ono także wydzielić pierwszy stolec i zmniejsza ryzyko żółtaczki noworodkowej, a także alergii.

2.       Niepowtarzalny skład. Mleko matki zawiera idealne proporcje składników odżywczych wchłaniających się z przewodu pokarmowego. Zawiera lekkostrawne białka, tłuszcze, węglowodany i setki innych składników, których nie zawiera żadne mleko modyfikowane.

3.   Idealne proporcje. Skład pokarmu dopasowuje się do wieku dziecka i zmieniającego się zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w danym okresie. Organizm mamy produkuje tyle mleka, ile potrzebuje dziecko, ponieważ regularne karmienie pobudza laktację, czyli zdolność wytwarzania mleka przez matkę.

4.      Mniejsze ryzyko chorób. Dzieci karmione mlekiem matki są w przyszłości mniej narażone na nadwagę, cukrzycę i chorobę trzewną, zwaną celiakią.

Korzyści dla mamy

 

Wiele mam zapomina, że oprócz zdrowia dziecka, które już samo w sobie powinno być argumentem przemawiającym za karmieniem piersią, ta forma dostarczania pokarmu niesie za sobą liczne zalety również dla samej karmiącej. Wśród nich są poprawa samopoczucia, budowanie więzi z dzieckiem, utrzymywanie zdrowej diety, a także oszczędność pieniędzy. Nie zapominajmy jednak, że karmienie piersią nie wszystkim mamom przychodzi z łatwością, a zwłaszcza na początku może stwarzać dyskomfort i ból – zauważa Martin Molčan , dyrektor zarządzający Feedo.pl. Oprócz tego, część mam ma problemy z utrzymaniem laktacji na odpowiednim poziomie, albo u dziecka nie wytworzył się prawidłowy odruch ssania. W tym wypadku, dla mamy pragnącej karmić piersią, niezbędny jest laktator lub inne dostępne na rynku akcesoria, które umożliwiają dostarczanie dziecku mleka matki  – dodaje Martin Molčan. 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS