Kiszenie ogórków
2012-07-14 07:12:26 - Marcin
ekologiczny i drobny), czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
Re: Kiszenie ogórków
2012-07-14 14:50:23 - Ikselka
> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
> ekologiczny i drobny),
Umyć na pewno trzeba, także zdjąć wierzchnie łuski - nie musi być obrany do
naga :-)
> czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
> czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
Z czarnej. Ponieważ mają więcej garbników i aromatu.
--
XL
Re: Kiszenie ogórków
2012-07-14 16:42:45 - Animka
> Dnia Sat, 14 Jul 2012 07:12:26 +0200, Marcin napisał(a):
>
>> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
>> ekologiczny i drobny),
>
> Umyć na pewno trzeba, także zdjąć wierzchnie łuski - nie musi być obrany do
> naga :-)
>
>> czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
>> czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
>
> Z czarnej. Ponieważ mają więcej garbników i aromatu.
A dlaczego nie listek wiśni?
--
animka
Re: Kiszenie ogórków
2012-07-14 18:14:22 - Ikselka
> W dniu 2012-07-14 14:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Jul 2012 07:12:26 +0200, Marcin napisał(a):
>>
>>> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
>>> ekologiczny i drobny),
>>
>> Umyć na pewno trzeba, także zdjąć wierzchnie łuski - nie musi być obrany do
>> naga :-)
>>
>>> czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
>>> czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
>>
>> Z czarnej. Ponieważ mają więcej garbników i aromatu.
>
> A dlaczego nie listek wiśni?
I listek wiśni, i listek dębu - zamiennie, ze wzgl. na garbniki (byle nie
za dużo, bo ogórki zmiękną), ale porzeczkowe liście daję zawsze, bo aromat
jest cudowny :-)
--
XL
Re: Kiszenie ogórków
2012-07-14 19:15:23 - Marcin
Re: Kiszenie ogórków
2012-07-15 12:54:30 - Tomasz Jedzok
Ja dodałem w zeszłym roku liście jeżyny leśnej i po kilka niedojrzałych
jerzyn na słój. Rewelacja
Tomek
Re: Kiszenie ogórków
2012-07-15 17:49:54 - jerzy.n
Użytkownik Marcin
news:jtqv41$m4s$1@inews.gazeta.pl...
> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
> ekologiczny i drobny), czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z czarnej
> czy może być z czerwonej odmiany ?
Czosnek to się rozbiera dupnieciem z piąchy lub rozgniata drewniana łopatka,
taka od mieszania w garach i wystarczy do kiszenia , można na drobno ale
polecam nożem ceramicznym ...