Bób - z czym oprócz koperku?

Nixe Data ostatniej zmiany: 2012-08-03 08:08:25

Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 15:25:02 - Nixe

Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
jeździć).
Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
patenty :)

Pozdrawiam
N.



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 15:26:06 - Waldemar Krzok

Am 18.07.2012 15:25, schrieb Nixe:
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)

Ja gotuję z solą.

Waldek


--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.





Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 16:54:47 - Bożena

Waldemar Krzok <> wrote in message news:a6nrsbFlohU2@mid.uni-berlin.de...
|
| Ja gotuję z solą.
|
| Waldek

Ja również. Dopiero potem w zależności od tego, co będę z nim robiła,
odpowiednio dosmaczam.

Bób dobrze się komponuje z czosnkiem czy miętą, ale nie do gotowania, a już
do gotowego - czy to do pasty, czy do kotlecików, czy do podsmażenia.
Raz mi się zdarzyło jeść taki podsmażony (właściwie krótko podgrzany) w
sosie a la do krewetek czyli coś w stylu
masło+oliwa+papryczka+czosnek+pietruszka i chyba cytryna, dokładnie już nie
pamiętam, ale ciekawe to było połączenie.

A co robicie z bobu?
Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Bożena




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 20:08:30 - Ikselka

Dnia Wed, 18 Jul 2012 16:54:47 +0200, Bożena napisał(a):

> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Najbardziej lubię luzem, gotowany z solą. Robiłam kiedyś zupę a la
grochowa - no i wyszła grochowa, tak więc szkoda było psuć bób na nią,
można było wziąć groch, ot co.
Bardzo dobre są strąki BARDZO młodego bobu - przyrządzane jak fasolka
szparagowa. Podobnie strąki młodego groszku zielonego - podsmażone z
paseczkami młodej wołowiny, sosem sojowym, solą i czosnkiem - do tego ryż.
--
XL



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 09:34:02 - Bożena

Ikselka wrote in message
news:ocvmsu9gutkt.49oe2spumx4n$.dlg@40tude.net...
|
| Najbardziej lubię luzem, gotowany z solą. Robiłam kiedyś zupę a la
| grochowa - no i wyszła grochowa, tak więc szkoda było psuć bób na nią,
| można było wziąć groch, ot co.

Czasem dorzucam bób do takich lekkich zup z młodych warzyw, czasem (jak
zostaną jakieś resztki) do kremu z cukinii czy brokuła. Takich a la grochowa
nie robiłam, wydawały mi się zbyt ciężkie na tę świeżość bobu i jak widać
słusznie.

| Bardzo dobre są strąki BARDZO młodego bobu - przyrządzane jak fasolka
| szparagowa. Podobnie strąki młodego groszku zielonego - podsmażone z
| paseczkami młodej wołowiny, sosem sojowym, solą i czosnkiem - do tego ryż.

Tak, młode strąki są pyszne :)

Bożena.




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 20:33:07 - Stefan


Użytkownik Bożena napisał w wiadomości
news:ju6mqb$ler$1@inews.gazeta.pl...
> Waldemar Krzok <> wrote in message
> news:a6nrsbFlohU2@mid.uni-berlin.de...
> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...
pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem - zobaczymy co nowego na
Festiwalu Pierogów pokażą...
pozdr
Stefan





Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 09:35:58 - Bożena

Stefan wrote in message
news:ju6vh3$p4p$1@inews.gazeta.pl...
|
| pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem
<...>

Ciekawe połączenie. Zanotowałam. Pierogów lepić raczej nie będę, ale w czymś
innym przetestuję.

Bożena.




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 17:34:33 - Ikselka

Dnia Thu, 19 Jul 2012 09:35:58 +0200, Bożena napisał(a):

> Stefan wrote in message
> news:ju6vh3$p4p$1@inews.gazeta.pl...
>|
>| pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem
> <...>
>
> Ciekawe połączenie. Zanotowałam. Pierogów lepić raczej nie będę, ale w czymś
> innym przetestuję.
>

W krokietach np.


--
XL



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 20:54:31 - Bbjk

W dniu 2012-07-18 16:54, Bożena pisze:

> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.
--
B.





Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 09:56:57 - Bożena

Bbjk wrote in message
news:ju70pm$gqf$1@inews.gazeta.pl...
|
| Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
| tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
| Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
| wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.

Takie połączenie z pomidorkami, szynką (chudym boczkiem) i czosnkiem robię,
jako a la sałatkę na ciepło albo dodatek do czegoś, czasem grubo rozgniatam
i jest na chleb świeży lub podpiekany, wtedy na górę daję jeszcze np. kostkę
z pomidora z jakimś ziólkiem, grubo mielony pieprz i kapka oliwy. A z
pecorino i rukolą spróbuję. Dziękuję :)

Bożena.




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 14:40:27 - Waldemar Krzok

Bożena wrote:

> Bbjk wrote in message
> news:ju70pm$gqf$1@inews.gazeta.pl...
> |
> | Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
> | tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
> | Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
> | wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.
>
> Takie połączenie z pomidorkami, szynką (chudym boczkiem) i czosnkiem
> robię, jako a la sałatkę na ciepło albo dodatek do czegoś, czasem grubo
> rozgniatam i jest na chleb świeży lub podpiekany, wtedy na górę daję
> jeszcze np. kostkę
> z pomidora z jakimś ziólkiem, grubo mielony pieprz i kapka oliwy. A z
> pecorino i rukolą spróbuję. Dziękuję :)

Ra zrobiłem kiedyś z młodego bobu coś w rodzaju fasolki po bretońsku, ale
jako jarzynę do pieczeni wieprzowej z polentą. Dodałem jeszcze trochę
kaparów i cząbru, skwarków też nie było. Pomidory (z puszki) i zasmażka na
masło+olej+mąka+przecier pomidorowy. Ale z rokiettą też spróbuję ;-)

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 21:53:07 - Aicha

W dniu 2012-07-18 16:54, Bożena pisze:

> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Sałatki.
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8121106,Bobobranie.html
(robię taką jak na zdjęciu, z jajkiem)
cobytuzjesc.blogspot.com/2011/07/saatka-z-bobu.html
www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_z_bobu_i_boczku
i takie małe kompendiątko:
www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przepisy.html

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 10:24:06 - Bożena

Aicha wrote in message
news:ju7473$lo4$1@usenet.news.interia.pl...
|
| Sałatki.
| ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8121106,Bobobranie.html
| (robię taką jak na zdjęciu, z jajkiem)
<...>

Z jajkiem może być ciekawie. A co dajesz jako sos?

| i takie małe kompendiątko:
| www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przepisy.html

Kwestię Smaku znam i lubię :)
A propos tej strony bardzo dobry jest ten chłodnik:
www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/ogorkowa_z_awokado/przepis.html

Bożena.




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 02:34:28 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
> Am 18.07.2012 15:25, schrieb Nixe:
>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>> jeździć).
>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>> patenty :)
>
> Ja gotuję z solą.

A ja jeszcze dorzucam ząbek czosnku - a potem polewam oliwą z oliwek
przesmażoną z paroma ząbkami czosnku...

Wysokobiałkowy, wysokoenergetyczny i silnie bakteriobójczy posiłek w
pełni wegetariański... A najważniejsze że mnie smakuje.

--
Darek




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 08:50:09 - Nixe

W dniu 2012-07-19 02:34, Dariusz K. Ładziak pisze:

> A ja jeszcze dorzucam ząbek czosnku - a potem polewam oliwą z oliwek
> przesmażoną z paroma ząbkami czosnku...
> Wysokobiałkowy, wysokoenergetyczny i silnie bakteriobójczy posiłek w
> pełni wegetariański... A najważniejsze że mnie smakuje.

O, tak zrobię następną partię.
Dzięki wszystkim za sugestie :)
Ostatecznie część ugotowałam w wodzie z solą, odcedziłam i potem
podsmażyłam na maśle z dodatkiem rozmarynu. Trochę eksperymentalnie, ale
mój syn KOCHA rozmaryn w każdej postaci, więc uznałam, że zje z tą
przyprawą także bób. No i udało się. Całkiem smaczne to było. W dodatku
usłyszałam coś, co z jego ust słyszę baaaaardzo rzadko, bo to wybredna i
nic niejedząca bestia ;-) Mamo, nie wiedziałem, że bób jest taki
pyszny (no trudno, żeby wiedział, skoro w ciągu 11 lat nigdy nie miał
go w ustach i nawet nie próbował wziąć)

N.





Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 20:59:22 - Ikselka

Dnia Wed, 18 Jul 2012 15:25:02 +0200, Nixe napisał(a):

> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)
>

tiny.pl/h4pbw //Carracci Zjadacz bobu
:-)


--
XL



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-18 21:53:49 - jerzy.n


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:6waq7oiu14j2$.107jqobnxczf9.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 18 Jul 2012 15:25:02 +0200, Nixe napisał(a):
>
>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>> jeździć).
>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>> patenty :)
>>
>
> tiny.pl/h4pbw //Carracci Zjadacz bobu
Ja to prościej robię , do wody w której gotuje bob dodaje sól i czosnek
drobno posiekany . Po odlaniu wody i potraktowaniu masłem wyjadam palcami
,smakowitości i nie wyrzucam skorupki ,jem razem ...





Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 02:01:41 - Ikselka

Dnia Wed, 18 Jul 2012 21:53:49 +0200, jerzy.n napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:6waq7oiu14j2$.107jqobnxczf9.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 18 Jul 2012 15:25:02 +0200, Nixe napisał(a):
>>
>>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>>> jeździć).
>>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>>> patenty :)
>>>
>>
>> tiny.pl/h4pbw //Carracci Zjadacz bobu
> Ja to prościej robię , do wody w której gotuje bob dodaje sól i czosnek
> drobno posiekany . Po odlaniu wody i potraktowaniu masłem wyjadam palcami
> ,smakowitości i nie wyrzucam skorupki ,jem razem ...

Przypomniało mi się: młode nasiona bobu (ugotowane) plus skwarki z boczku!
Jeść hurtem, jako danie.
I takoż fasolka szparagowa, w moim wydaniu tyczna mamut Neckarkoenigin
ponad inne! //w znaczeniu: tylko tę sieję, odkąd ją znam, czyli jakieś 10
lat
--
XL



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 10:16:18 - Stefan


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1c5k1xgd9byw6$.19upq1e0n25m3.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 18 Jul 2012 21:53:49 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Przypomniało mi się: młode nasiona bobu (ugotowane) plus skwarki z boczku!
> Jeść hurtem, jako danie.
i do tego dobrze schłodzone piwo z małego browaru np. Krajcar z Żywca
(polecam gorąco, super produkcja typu pils z miodowym posmakiem).
pozdr
Stefan





Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 21:33:58 - grazyna007

W dniu 2012-07-18 15:25, Nixe pisze:
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)
>
> Pozdrawiam
> N.
Mnie najbardziej smakuje ze skwarkami z wedzon ego boczku i posiekana
natka pietruszki. Salatka też pyszna, ale dość pracochlonna ze wzgledu
na obieranie skorki.



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-19 21:39:57 - Waldemar Krzok

grazyna007 wrote:

> W dniu 2012-07-18 15:25, Nixe pisze:
>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>> jeździć).
>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>> patenty :)
>>
>> Pozdrawiam
>> N.
> Mnie najbardziej smakuje ze skwarkami z wedzon ego boczku i posiekana
> natka pietruszki. Salatka też pyszna, ale dość pracochlonna ze wzgledu
> na obieranie skorki.

Weź młody, nie trzeba obierać. Nawet średnio młody jest ok ze skórką.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-07-20 21:45:48 - Justyna Vicky S.


Użytkownik Nixe napisał w wiadomości
news:ju6dfc$m0m$1@inews.gazeta.pl...
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)

Nie jest to sprawdzony patent, ale zawsze można sprawdzić ;)
www.gotujmy.pl/uduszony-bob-z-wybornymi-towarzyszami,przepisy,154898.html

Pozdrawiam




Re: Bób - z czym oprócz koperku?

2012-08-03 08:08:25 - Mateusz V

JA gotuję lekko osolony i robię sałatkę z ogórkiem małosolnym i
koperkiem. Raczej oliwa, pieprz i sól ale jak ktoś lubi to odrobina
majonezu może być też.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS