SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Batony i spaghetti jak bolońskie hitem sprzedaży marki Plant Hunter Żabki

Najpopularniejszym produktem w ofercie roślinnej marki własnej Żabki, Plant Hunter, są batony - poinformowała Anna Grabowska, wiceprezeska zarządu ds. strategii konsumenckich Żabka Polska. Dużym zainteresowaniem klientów cieszą się także dania obiadowe z portfolio marki, np.  spaghetti jak bolońskie.

Żabka wprowadziła do sprzedaży nową markę własną Plant Hunter pod koniec kwietnia tego roku. Jej produkty mają w 100% roślinny skład, nie zawierają konserwantów i oleju palmowego.

Teraz przedstawiciele Żabki podzielili się pierwszymi wnioskami dotyczącymi sprzedaży i dalszych planów rozwoju Plant Hunter. W czasie webinaru Anna Grabowska, wiceprezeska zarządu ds. strategii konsumenckich Żabka Polska, powiedziała, że Żabka w ostatnich latach znacząco przemodelowała wygląd sklepów oraz  zmieniła asortyment po to, by przyciągnąć nowych klientów.

- Chcieliśmy przyciągnąć kobiety, bardziej świadomych, miejskich, młodszych klientów. Marka po marce zaczęliśmy wprowadzać nowe kategorie, dzięki czemu byliśmy w stanie zaobserwować wzrost zainteresowania Żabką  - powiedziała Grabowska.

Dla kogo marka Plant Hunter

Wraz z rosnącym zainteresowaniem produktami roślinnymi, w firmie narodził się pomysł na markę własną, oferującą szeroką gamę produktów na cały dzień - od śniadań, przekąsek, po gotowe dania obiadowe. Krok po kroku Żabka wprowadzała kolejne marki wegańskie i wegetariańskie - Foodini, Dobra karma.

W odpowiedzi na zainteresowania klientów powstała marka Plant Hunter - opowiadała Anna Grabowska.  - To marka dla fleksitarianin, czyli osób które nie zrezygnują z dobrego steka, ale ograniczą świadomie ilość mięsa i produktów odzwierzęcych - wyjaśnia przedstawicielka  Żabki.

Plant Hunter od początku miała trafiać do mainstreamu - jak pokazują bowiem różne badania, od 30 do 40 proc. polskich konsumentów ogranicza w diecie mięso. Głównie ze względu na zainteresowanie swoim  zdrowiem, mniej ekologicznych. Pandemia jeszcze wzmocniła trend interesowania się konsumentów składami produktów.

Roślinne spaghetti i przekąski hitami sprzedaży Plant Hunter

Najpopularniejszą kategorią produktów Plant Hunter są przekąski - batoniki o smaku słonego karmelu oraz orzechowym. Jak przekazała Anna Grabowska, batoniki te sprzedają się w Żabkach lepiej niż ich koncernowe odpowiedniki z dodatkiem mleka.

- W corze asortymentu Plant Hunter, czyli daniach obiadowych, spaghetti jak bolońskie stanowi już ponad 40 proc. sprzedaży wszystkich rodzajów spaghetti bolognese w Żabce. To niezły wynik. W sklepach typu osiedlowego, gdzie nie dokonuje się przypadkowych zakupów, nawet w 65 proc. spaghetti sprzedaje się typ roślinny z Plant Hunter - powiedziała Anna Grabowska.

Menadżerka przekazała ponadto, że w Żabkach  całej Polsce sprzedało się już ponad kilkaset tysięcy produktów marki Plant Hunter.

W ocenie Anny Grabowskiej, Plant Hunter ma dalszy silny potencjał wzrostu. Klienci zainteresowani są roślinnymi zamiennikami mięsa, ale i coraz bardziej - nabiału i produktów typu majonez, jajka.

Plant Hunter dalej będzie oferować produkty do jedzenia przez cały dzień - przekąski, sałatki, dania obiadowe, koktajle i słodkości. Sieć na ma na razie planów scalania portfolio marek własnych, oferujących produkty bezmięsne i roślinnych zamienników żywności odzwierzęcej.

Produktów Plant Hunter niebawem można się będzie spodziewać również w mniejszych miejscowościach, gdzie są sklepy Żabki.

- Widzimy, że adopcja trendów przyspiesza przez pandemię. Wiele osób z dużych mniast na czas pracy zdalnej przeniosło się do mniejszych miejscowości. Chcemy, by mogli w każdej Żabce znaleźć produkty także roślinne, tak jak w dużym mieście - powiedziała Anna Grabowska

Pod koniec lutego br. Żabka Polska uruchomiła swój sklep numer 7 tys., zdecydowana większość działa w modelu franczyzowym.

Dołącz do dyskusji: Batony i spaghetti jak bolońskie hitem sprzedaży marki Plant Hunter Żabki

3 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
gdyflexiwejdziezabardzo
niech im ktoś powie, że w Bolonii nie da zjeść spaghetti z sosem bolońskim
odpowiedź
User
weganka
no i super
odpowiedź
User
julciajeroślinnie
Jestem w szoku, bo jak na tak niską kaloryczność (408 kCal) to 22,4 białka (przypominam, że produkt w 100% wegański) to moim zdaniem hit.
Świat się zmienia i to mnie cieszy.
odpowiedź