Burger King wprowadza roślinne nuggetsy
Burger King we współpracy z The Vegetarian Butcher powiększa swoje roślinne menu o nuggetsy. Można je kupić we wszystkich restauracjach w Polsce.
Roślinne nuggetsy przygotowano na bazie soi. Tak jak ich mięsny odpowiednik, są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
- W Burger King zawsze stawiamy naszych gości na pierwszym miejscu i stale szukamy możliwości zapewnienia im nowych smacznych alternatyw - podkreśla Zuzanna Kilar, brand manager Burger King Polska.
Recepturę nowych roślinnych nuggetsów, podobnie jak Plant-based Whopper, Burger King opracował z uznaną marką The Vegetarian Butcher, która od lat pracuje nad roślinnymi zamiennikami mięsa. - Cieszymy się, że możemy rozszerzyć współpracę z naszymi kolegami z Burger King i razem stworzyliśmy produkt, który z pewnością goście tej sieci pokochają - mówi Hugo Verkuil, dyrektor generalny firmy The Vegetarian Butcher.
Nowa pozycja w menu Króla Burgerów wzmocni alternatywy oparte na roślinach i będzie występowała obok ikonicznych ofert Burger King, takich jak grillowany w ogniu Whopper, albo jako alternatywa lub dodatek.
Nowość Burger King wspiera kampania w social mediach, którą przygotowała agencja 180heartbeats + Jung v Matt. W ramach działań, zaplanowano m.in. aktywacje konsumenckie dla wielbicieli zielonych smaków.
Uwaga, zielony komunikat. Do naszego menu wjeżdżają nowe Plant-based Nuggets 🌱 Zamów na www.burgerking.pl lub w aplikacji.
Opublikowany przez Burger King Polska Wtorek, 13 kwietnia 2021
Fastfoody eksperymentują z bezmięsnym menu
Burger King w 2019 roku wprowadził do menu Rebel Whoppera - pierwszego własnego burgera bez wołowiny, za to z roślinnym patty. Kanapka trafiła do lokali gastronomicznych Burger King w 25 krajach w Europie, m.in. Polsce.
W ubiegłym roku Burger King zaczął podawać na opakowaniach Whopperów listę jego składników, by w ten sposób podkreślić, że są całkowicie naturalne i nie zawierają sztucznych dodatków. Nowe opakowania wymieniają osiem składników kanapki: wołowinę, pomidory, sałatę, majonez, keczup, pikle, cebulę i bułkę z sezamem.
Z roślinnymi zamiennikami mięsa eksperymentuje także konkurencja Burger Kinga. Jeszcze w tym roku w ofercie McDonald’s mają się pojawić między innymi burgery McPlant, stanowiący wegańską alternatywę dla mięsnych dań. Oferta będzie opracowywana we współpracy z firmą Beyond Meat, zajmującą się produkcją roślinnych zamienników mięsa. W przyszłości partnerzy zamierzają zaoferować klientom także dania składające się z roślinnych zamienników mięsa drobiowego czy wieprzowiny. Wszystkie potrawy mają smakiem przypominać mięso.
W 2019 r. fastfoodowa sieć KFC zaczęła serwować wegańską kanapkę „The Imposter". Tradycyjnego kotleta z kurczaka zastąpiono w niej quornem (suszona masa grzybowa z dodatkiem białka pozyskanego z ziemniaków) w charakterystycznej dla marki panierce.
Dołącz do dyskusji: Burger King wprowadza roślinne nuggetsy
szkoda, ze nie mozgi